Last van kokhalsneigingen of misselijkheid door een kunstgebit?

Bij Tandhuis horen we regelmatig van patiënten dat ze in het begin moeite hebben met hun kunstgebit. Een veelvoorkomend probleem is het ervaren van kokhalsneigingen of misselijkheid. Dit kan erg vervelend zijn en zelfs het dragen van de prothese bemoeilijken. Gelukkig zijn er manieren om dit ongemak te verminderen en je mond sneller te laten wennen aan je nieuwe gebit.

Waarom veroorzaakt een kunstgebit kokhalsneigingen?

Kokhalsneigingen ontstaan wanneer de achterkant van je gehemelte of tongbasis wordt geprikkeld. Bij een nieuw kunstgebit kan dit gebeuren doordat:

  • De prothese te ver naar achteren ligt en het gehemelte raakt.

  • Je mond en keel nog moeten wennen aan de aanwezigheid van de prothese.

  • Een te dikke of te lange prothese het gevoel in de mond beïnvloedt.

  • Stress of angst ervoor zorgt dat je onbewust gespannen bent, wat kokhalzen kan uitlokken.

Wat kun je doen tegen kokhalsneigingen door een kunstgebit?

Laat je kunstgebit controleren Als je kunstgebit te groot of te dik is, kan een aanpassing door onze tandarts of tandtechnicus helpen. Een correct passende prothese vermindert irritatie en helpt je sneller wennen.

Oefen met het dragen van je kunstgebit
Draag je kunstgebit regelmatig, ook als het in het begin oncomfortabel voelt. Je mond en keel passen zich na verloop van tijd aan.

Probeer ontspanningstechnieken Sommige mensen hebben last van kokhalzen door angst of spanning. Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken kunnen helpen om de reflex te verminderen.

Gebruik een beetje speekselvervanger of mondgel Een droge mond kan het kokhalzen verergeren. Speciale speekselvervangers of mondgels kunnen helpen om de mond comfortabeler te laten aanvoelen.

Oefen met slikken en ademhalen Door bewust door je neus te ademen en rustig te slikken, kun je je mond laten wennen aan de prothese zonder te kokhalzen.

Laat je kunstgebit aanpassen aan jouw situatie

Bij Tandhuis kunnen we kijken of een andere vorm, pasvorm of materiaal van de prothese beter voor je werkt. Soms is een implantaatgedragen kunstgebit een oplossing voor extra stabiliteit.

Conclusie

Een kunstgebit kan in het begin even wennen zijn, maar met de juiste aanpassingen en oefeningen kun je het dragen een stuk aangenamer maken. Heb je last van aanhoudende kokhalsneigingen of misselijkheid? Neem dan contact op met Tandhuis, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

Wil je meer weten of een afspraak maken? We helpen je graag verder!

Vorige
Vorige

Moet mijn kunstgebit ‘s nachts uit?

Volgende
Volgende

Tanden vervangen door Kronen