Loszittend kunstgebit? Dit kun je doen…

Een loszittend kunstgebit kan behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven beïnvloeden. Voedselresten kunnen regelmatig onder de prothese komen, wat hinderlijk is. Daarnaast kan een loszittend kunstgebit je onzeker maken, waardoor anderen je minder goed kunnen verstaan of de prothese zelfs uit de mond kan vallen tijdens het lachen. Het loszitten van een kunstgebit wordt veroorzaakt doordat de kaak in de loop der tijd verandert en er ruimte ontstaat tussen de kaak en de prothese, waardoor de pasvorm niet meer optimaal is.

Tips om een loszittend kunstgebit te verhelpen

1.     Opvullen van een kunstgebit:

Ook wel rebasen genoemd, dit is het opnieuw passend maken van een kunstgebit. De behandelaar maakt een afdruk van de kaak met de prothese, wat enkele uren kan duren. In het laboratorium wordt de ruimte tussen de prothese en de kaak opgevuld met een nieuw kunststof laag, waardoor de prothese weer de juiste pasvorm krijgt. Deze behandeling wordt voor 90% vergoed vanuit de basisverzekering.

2.     Een nieuw kunstgebit:

Als rebasen niet helpt en het loszittende prothese gepaard gaat met meerdere problemen, kan het aanmeten van een nieuw kunstgebit nodig zijn. Een kunstgebit wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering.

3.     Een klikgebit op implantaten:

Een kunstgebit dat op implantaten 'klikt', ook wel een klikgebit of een implantaat-gedragen gebitsprothese genoemd, kan een goede oplossing zijn. Implantaten worden in het kaakbot geplaatst, waardoor het gebit goed blijft zitten. Deze optie komt in aanmerking wanneer een normaal kunstgebit niet goed blijft zitten. De implantaten worden geplaatst door een tandarts-implantoloog. Een klikgebit kan worden aangevraagd bij de verzekering en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

4.     Een kunstgebit 'plakken':

Het gebruik van kleefpasta of kleefpoeder om een kunstgebit te 'plakken' is geen blijvende oplossing. Bij toenemende ruimte tussen de kaak en de prothese zal het plakken niet meer helpen. Langdurig gebruik van kleefpasta of kleefpoeder kan schadelijk zijn en het effect verminderen.

Heb je vragen hierover?

Neem gerust contact met ons op voor een kosteloos consult. Klik hier voor onze contactpagina.

Vorige
Vorige

Ontdek de Kracht van Klikgebitten: Alles Wat Je Moet Weten

Volgende
Volgende

Ontdek alles wat je moet weten over je eerste kunstgebit